Rodičovské rande ve školní jídelně

„Tati, dáš si kafe?“ ptá se osmák Michal svého otce ve školní jídelně v Suchdole. Je začátek listopadu a stravovna zdejší základky se rodiči jenom hemží. Pozvala je sem ředitelka školy Renata Novotná, aby si udělali vlastní názor na úroveň jídla, které dostávají jejich děti na oběd, a taky aby se všichni neformálně potkali.

„Přímo u mě si nikdo nestěžoval, ale často jsme různě slýchali, že se říká, že je v naší jídelně špatné jídlo,“ vysvětluje pohnutky k uspořádání akce Novotná. Rozhodla se tedy zkusit pozvat rodiče i vedení města do jídelny na večeři, aby si udělali vlastní obrázek. Nabízí se menu stejné, jako měly děti ten den v poledne, tedy hovězí vývar s játrovými knedlíčky, svíčková se špaldovými knedlíky a domácí tvaroh s ovocem a čokoládou. 

V zájmu zapojení dětí nabídlo vedení školy na žákovském parlamentu, aby se přidali i žáci – a 8. třída se přihlásila, že by měla chuť zúčastnit se coby obsluha. Záhy tak začnou sálem kroužit osmáci oblečení z velké části v černobílém „číšnickém“. Rodiče zvedají mobily a fotí si se svými ratolestmi selfie, popřípadě dokumentují vzhled načančaných pokrmů. Na svíčkové nechybí plátek citronu a šlehačka, v tvarohu zase září čerstvé maliny a borůvky. „Normálně to takhle nazdobené nebývá, ale chuťově to je to, co tady jídáme,“ komentuje to jedna z osmaček. 

Setkání využívá i vedoucí jídelny Martina Převrátilová k malé osvětě. „Je daný rozpis minimálního počtu určitých potravin, který musí každá jídelna za měsíc splnit,“ vysvětluje rodičům s tím, že například ryba musí přijít na talíř minimálně dvakrát měsíčně, luštěniny nejméně třikrát. Knedlíky maximálně dvakrát a stejně tak sladké pokrmy. „Důsledně se vyhýbáme polotovarům,“ říká Převrátilová.

Je to sranda, dělat prostě něco nevšedního spolu, máme nový zážitek.

V Suchdole shodou okolností právě teď startuje nový kroužek taekwonda, a tak se škola s trenérem domluvili, že v duchu hesla „v zdravém těle zdravý duch“ ukáže skupinka zkušených cvičenek v jídelně ukázku. Netrvá dlouho a vzduch rozvíří výkopy a poskoky.

Rodiče i děti to se zájmem zhlédnou a pak už se skupina učitelů, rodičů a sourozenců dnešních číšníků a číšnic pustí do druhého menu, které jídelna na dnešek připravila. Tedy do dýňové polévky, kuřecího závitku s kuskusem a domácího perníku. Mezi dotazovanými rodiči se jídlo setkává převážně s úspěchem. „Přišel jsem podpořit syna, zval nás širokou rodinu, je to pro něj zážitek,“ říká Josef, jeden z tatínků. S kvalitou jídla je prý spokojen, vlastně nemá ani potřebu řešit se školou něco jiného, přišel prostě udělat synovi publikum. Podpořit dceru přišla i Simona. „A taky zjistit, jak to opravdu chutná, protože děti s jídelnou spokojené nebyly,“ dodává. 

U večeře je prostor i pro neformální popovídání. Ředitelka poctivě obchází všechny stoly, ptá se, jak lidem chutná, dává příležitost zeptat se i na něco jiného. 

Škola není nepřítel. Jak překonat strach a zapojit se

Související článek

Škola není nepřítel. Jak překonat strach a zapojit se

Nad plnými talíři se nově poznávají i někteří dospělí, kteří se předtím znali jen letmo. Třeba maminka Mirka, která má dceru na škole teprve krátce, nejprve říká, že o žádných jiných akcích, které by zdejším rodičům umožnily poznat se, neví. Záhy ji ale z omylu vyvádí Dáša, její dnešní sousedka, pravidelných akcí je prý na suchdolské základce vícero. Tradičně se odehrává například variace na školní akademii, takzvané Sukohraní, školní plesy či vánoční koncerty v místních kostelech. „Lidi napečou, uvaří se punč a zazpívají děti ze školy. Bývalo to před covidem fajn, tak snad to letos zas proběhne,“ vypráví nadšeně Dáša. Oblíbený je prý i turistický pochod, pro který děti vyznačí dvě vždy jiné trasy, jednu pro pěší a druhou pro cyklisty. V sobotu se pak okruh obchází a jednotlivé třídy mezi sebou soupeří, ze které se zúčastní víc žáků. 

Školy by se měly víc otvírat, aby se rodiče a učitelé víc poznali, pomáhá to budovat důvěru.

Třeba se na příštím turisťáku Dáša s Mirkou potkají. A jak dopadla jídelna? „Z debat vyplynulo, že by někteří rodiče rádi měli výběr ze dvou jídel,“ říká ředitelka školy Novotná. To prý na každodenní bázi v personálních možnostech zdejší jídelny, která vaří jen pro 180 strávníků, není. Ředitelka by ale ráda zkusila domluvit výběr alespoň na dva dny v týdnu.

Osmáci si setkání také užili. „Jsem ráda, že jsem na nikoho nic nevylila,“ směje se jedna z dívek. „Je to sranda, dělat prostě něco nevšedního spolu, máme nový zážitek,“ shoduje se hlouček „číšníků“, který se v závěru vytvoří před jídelnou. „Převlíkli se dokonce i kluci,“ oceňují děvčata. „A ti, kdo nemají košili, si aspoň vzali džíny místo tepláků, je to paráda!“ 

S povděkem akci kvituje i další maminka Kateřina. „Školy by se měly víc otvírat, aby se rodiče a učitelé víc poznali, pomáhá to budovat důvěru,“ říká. V Suchdole zřejmě příležitosti budou. „Podobnou akci chceme pořádat dvakrát ročně, ale také si můžeme třeba společně opéct buřty, abychom se s rodiči vídali i jinak než jen ve škole,“ dodává Novotná.

Tyto webové stránky ukládají v souladu se zákony na vaše zařízení soubory, obecně nazývané cookies. Odsouhlaste prosím nastavení cookies souborů pro použití webu. Více informací zde.